Monday, 22 October 2012

TEGURAN

Bismillahirrahmanirrahim...

Agama itu nasihat,
Manusia itu lupa,
Agama itu memberi maslahat,
Manusia itu yang kadang alpa,
Saling menegur bukan bermakna hebat,
Sekadar menegakkan syariat.

Mungkin aku tak perasan,
Mungkin aku masih dalam kejahilan,
Mungkin ketika itu aku kealpaan,
Mungkin diulik fatamorgana yang terasa keindahan,

Tapi..
Aku berbisik dengan penuh rasa
agar diberi kelapangan menerima teguran,
agar dibuka minda menerima kritikan,
agar hati mendapat ketenangan.

Teguran,
bukti cinta Allah dalam mentaatiNya,
bukti cinta keluarga dalam menuju jannahNya,
bukti cinta sahabat dalam melayari pentas duniaNya.


Cinta Allah cinta sejati,,
kerana itu aku selalu mendoakan agar ditegur tatkala keindahan yang sementara asyik dinikmati,
ketukkanlah minda, getarkanlah rasa dengan janji Allah yang pasti,
bahawa orang yang saling mencintai kerana Rabbi,
akan diketemukan di syurga Firdausi.
InshaAllah.
:')

Sunday, 14 October 2012

KEJAYAAN

Bismillahirrahmanirrahim.

Ketika ditanya oleh Hilal Asyraf apa makna kejayaan yang hakiki...minda aku ligat berfikir.

Adakah dengan status sebagai undergraduate di salah sebuah IPTA ataupun IPTS, cukup masa memgang segulung Ijazah...itukah kejayaan yang hakiki?
Atau..
Lepas habis bertungkus lumus menelaah huruf dan nombor, pabila melangkah ke alam pekerjaan, mendapat kerja yang bagus dan gaji yang gah lumayan...inikah kejayaan yang hakiki?
Atau..
Bercinta berkepit bagai nak rak, menuntut kata janji setia sehidup semati, melangkah ke gerbang perkahwinan...adakah kejayaan hakiki juga?

Ohh..DUNIA! Makin dikejar, makin banyak yang tak tercapai. Makin dibiar, makin jauh kita ditinggalkan.

Dan..yang sebenarnya.

Kejayaan hakiki itu jawapannya ada di Surah Ali Imran ayat 185 :
" Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sungguh, dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya"

Erk. Tiba-tiba rasa dangkalnya misi hidup bila kesemua hanya bertunjangkan akar kehidupan dunia semata.
Sedangkan akhirat adalah negeri yang abadi. Kejayaan hakiki yang dimaksudkan itu adalah apabila kita diselamatkan dari api neraka, dan dimasukkan ke dalam syurga. Hidup terpelihara dalam ruang lingkup batasan syari'ah, kerana kita akan balik bertemu Allah.

Bila datang anugerah ( kebolehan) anugerah itu tidak akan merosakkannya, lalu ia bersyukur dengan menggunakan kebolehan itu untuk Islam.
Bila datang musibah, musibah itu tidak merosakkannya, lalu ia bersabar.

Tipu lah kalau aku kata aku tak pernah malas nak pergi kelas, lambat masuk kelas apatah lagi. Hurmm.
Bila diberitahu BELAJAR ITU AMANAH..TAK BELAJAR atau TAK PERGI KELAS dikira khianat dan tak takut Allah, meremang bulu roma aku. Datang ke kampus dengan niat asal Lillahi Ta'ala.

Bila aku ditegur seorang sahabat ketika sibuk berkemas untuk ke kelas berikutnya.

Dia : Fada!
Aku : Ya! Kenapa?
Dia : Dah betulkan niat?
Aku : Niat apa?
Dia : Kerana Allah...kakak naqibah aku selalu pesan selalu      perbaharui niat kita pada permulaan, pertengahan dan akhir setiap sesuatu yang kita buat. Lillahi Ta'ala, semoga dapat keberkatan.
Aku : Haa..Allah, lupa. Jzklh khair ingatkan aku.

Teringat ketika aku duduk bercengkerama bersama seorang sahabat suatu hari itu di biliknya..

Dia : Fada...belajar sungguh-sungguh tau. Peluang belajar yang kita ada ni sangat bermakna.
Aku : InshaAllah..
Dia : Kita kan perempuan. Perempuan kalau tak ada hal penting kan       tak boleh keluar rumah.
Aku : Hee..betul.
Dia : Kita keluar sebab nak menuntut ilmu. Jihad fisabilillah!
Aku : Emm..Fada pernah dengar bila kita keluar menuntut ilmu dan ke majlis ilmu tu setiap derapan langkah kaki kita akan dapat pahala...makhluk di langit dan di bumi pun turut sama mendoakan kita. Subhanallah..seronok kan!
Dia : Betul betul. Sangat seronok. Ok. Lepas ni rajin rajin pergi kelas ya..
Aku : Heh..Fada tak pernah ponteng...
Dia : Iya ke?
Aku : Tak pernah ponteng lebih 3 hari laa...hahaha.

Alhamdulillah, bila diri terlupa, ada sahabat yang mengingati. Bila semangat kian pudar, ada sahabat yang teguh disisi. Bila malas bertandang, wajah mak ayah dibayangi. Bila kaki lemah longlai, ada Dia yang berbisik  ada cinta di sana nanti! Mujahadah! InshaAllah.
Rabbi yassir wala tu'assir.
Bismillah.

Saturday, 15 September 2012

SEM baru bermula. :)

Bismillahirrahmanirrahim.

Ahlan Wasahlan ila jamiah!
Selamat memulakan sem baru si pencari ilmu!
Selamat kembali berjihad!

Alhamdulillah, masih diberi nafas oleh Allah untuk menuntut ilmu lagi.
Untuk sem ni, Alhamdulillah dapat add 18.5 credit hours..

Macam biasa..seminggu ni merupakan add/drop subjek..so, just briefing sikit-sikit pasal course outlines. Tapi sambil sambil tu ada kata-kata hikmah dari beliau beliau untuk dikongsikan. :)

Untuk kelas OB ( Organizational Behavior) :
"Please struggle to your weakness."

Untuk kelas Fiqh 2 :
"Always expanding ourselves."

Untuk kelas Ungs 2 :
Ada 2 assignments yang kami kene buat.
Assignment 1 use your fb to find someone non-Muslim in Malaysia, ask his/her worldview about his/her religion..then, we also introduce our worldview in Islam to him/ her.
The second assignment is life assignment :

  1. Please khatam the Quran.
  2. Read one book about Nabi Muhammad SAW.
We always said that " I love Allah! I love Rasulullah!" But..we have do nothing. Read the Qur'an can be sure compulsory to us as a Muslim. Then..he said " When you want Allah speak to you, please open and read the Qur'an. If you said you love Rasulullah, you should know about him. How can you tell people that you love someone but you do not know about him/her?"

Oh, myself! Never expect the assignment is more precious!

Untuk kelas Marketing :
Dont ever cheating in your exam. Don't copy others answer. NOT HALAL!

Kadang kadang rasa pergi kelas macam pergi talks..terselit ceramah motivasi...sebab bukan calang calang lect yang berdiri kat depan kita, tapi cukup terbaik untuk beri motivasi, ingatkan kita apa yang Allah suka dan Allah murka. Kadang kadang kita dah tahu sebab cikgu sekolah dulu pun ada cakap JANGAN MENIRU masa exam. Tapi jeling jeling juga, cuit cuit semua. Sebab kita cuma tahu..kalau tiru cikgu marah, cikgu potong markah, cikgu beritahu mak ayah.. Tak pernah tahu pun kalau kita tiru tu TAK HALAL. Akan beri kesan akan datang. Lupa ALLAH itu pemerhati terbaik!

Try to be a good person everyday. InshaAllah.

Bismillah.
Semoga ALLAH permudahkan langkah langkah kita untuk mencari ilmuNYA.
Bukan sekadar menerima, tapi mampu untuk dikongsi kepada manusia.
Ameen~

Ilmu dan Amal adalah sahabat baik.

Wassalam.



Saturday, 25 August 2012

Mahabbah Ramadhan

Bismillahirrahmanirrahim..

Untuk short sem cuma ada 6 credit hours je. So, boleh add 2 subjek. Supposedly memang aku add 2 subjek. Tapi entah macam mana aku terdrop 1 subjek then nak add balik memang dah selamat laa tempat kosong tu. Kelas aku pun Isnin dan Rabu saje + tutorial. Memang leisure lah dalam bilik. Dah lah tingkat 4, bertuah kalau aku nak turun keluar. Haa..tak lama tu memang pack jadual aku. Isnin, Rabu, Khamis dan Jumaat ade kelas even Khamis tu actually tutor..yg aku kdg-kdg ade kdg-kdg tak ade. Hee. Tak apa..tiba-tiba rasa useless skip kelas tu sebab Madam beriya semangat buat kelas sebab nak tolong students tapi aku? Haishhh.

Untuk Ramadhan kali ni. Seriously nak balik awal puasa konon nak sahur sama family. Tapi! Aku Jumaat tu pula Midterm..Isnin kelas. Then telefon Ratu Hati minta simpati tapi kali ni aku kalah. Aku tak boleh balik sebab kelas tu penting. Ok. Then, menumpang kasih kat rumah partner..Sob..sob..sedih sedih. Tapi Alhamdulillah aku ditemani oleh Mek Qlate yang sama-sama tak balik. Hee. Balik ke Uia pagi lepas Subuh. Disebabkan body clock belum sesempurna nak ubah, terlajak lah aku. Warghhhhh! Mana kelas aku hari Isnin tu? Kelas atas katil. Memang bersalah sangat-sangat. Senyap je tak kepoh-kepoh. Risau. Yelah, tak balik Johor konon nak cover kelas Isnin tu, tapi dah ada kat Uia pun tak dapat nak cover kelas tu. -.-" Telefon Ratu Hati minta maaf untuk case yg careless tu. Malu bila Mak gelakkan.

Senyuman terukir bila menerima mesej dari Ustaz.
' Salam ramadhan karim, dlm banyak2 doa yg ikhlas tu, jangan lupakan doa utk saya juga ya!! Moga terus menggandakan amalan ibadat kita dalam fasa kedua ramadhan ni!'
Terharu dapat mesej dari lecturer. Tak terlintas pun bila spread mesej Selamat Menyambut Ramadhan tu nak send ke lecturer antara ramai-ramai yg ada. Lecturer pula yang ingat student. Hee~



Bila sambut Ramadhan kat Uia, sumpah seronok sangat. Alhamdulillah..pengalaman yang paling manis, bermakna dan tak dapat nak lupakan. Terawih di Rumah Allah..Subhanallah..ramai sangat orang. Biasanya kiteorang akan terkedek-kedek pergi sana sebab nak dapat aura tu. Lepas solat Isya' berjemaah, telinga kami akan dihidangkan sedikit tazkirah sebelum nak memulakan Solat Terawih. Selepas habis solat Terawih sebanyak 10 Raka'at, kami akan berhenti sebentar untuk mendengar tazkirah lagi sekali tapi dalam bahasa Inggeris pula untuk pemahaman foreigner yang ada. Timbul perasaan sayang nak tinggalkan suasana tu.

" Fada dah tengok jadual final?"
" Dah keluar ke?"
" Dah.."
" Tengoklah cepat..boleh beli tiket balik. Lambat-lambat nanti tak ada tiket."
" Nantilaaa.."
" Cepatlah tengok!"
" Aishhh..."

Nak tengok jadual final pun kene paksa. Beli tiket balik pun kene paksa. Siapa yang nak exam? Siapa yang nak balik ni? Tengok pun kecik-kecik kan mata..bukan sebab tak nak tengok tapi sebab banyak sangat  code-code yang dicampur sekali. Tiba-tiba...

" Ok dah."
" Bila?"
" Khamis pagi."
" Hari last exam."
" Huh? Raya bila?"
" Ahad."
" Ahad? Aik, tak kan laa.."
" Tak kan lah apa?"
" Tak kan lah puasa kat rumah sehari je. -.-"
" Balik Khamis petang lah...Eh, Tapi sayang pula terawih.."
" Tak boleh...sebab ade kawan nak balik saing. Tapi paper BM dia petang Khamis."
" Balik Jumaat pagi la macam tu."
" Ermm..tu je yg ade."

" U ni kan mesti selalu macam ni kan.."
" Macam apa?"
" Iyelah, kalau dah awal, awal sangat. Bila dah lambat, lambat sangat. Hari tu awal puasa tak dapat balik sebab Jumaat midterm, ni final exam hari last. Asyik tercicir je..Sem lepas pun sama juga. Orang dah balik, dia sibuk ade kelas nak midterm pula."
" Hahaha...mana tahu. Budak econs memang macam tu kot."
" Tak..tengok En tak macam tu pun. U je yg asyik tercicir."
"( -.-")....."

[Kalau boleh aku buat jadual sendiri, aku dah buat dah. Tapi aku insan kerdil yang tak ada kuasa nak cepatkan or lambatkan exam-exam tu].

Khamis 16 Ogos. 9.00 pagi-12 tghari. Nak balik mahallah ni..hujan lebat kat luar. Alhamdulillah, nasib baik aku tergerak nak bawa payung. So, dapat lah aku balik bilik kejar katil! Hee~



Untuk 10 malam terakhir, rumah Allah tu bertambah meriah bila ramai sangat orang beriktikaf. Mereka yang masih pelajar sekolah, mereka dari kaum ibu, mereka yang berkerjaya, mereka yang berkeluarga...masing-masing tak nak lepaskan peluang bersama-sama mencari malam Lailatul Qadar yang penuh istimewa tu. Subhanallah..masjid tu penuh! Nak tidur pun kene menyelit...bacaan Al-Quran sering kedengaran..semua sibuk bercinta dengan Dia. Allahu Akbar! Tersenyum sendiri. Bila solat sunat berjemaah pagi tu..bila kedengaran suara mengaminkan bacaan Fatihah yang imam baca, jiwa bergetar bila frekuensi suara tinggi dan dapat digambarkan jumlah jemaah lelaki di bawah ramai. Menoleh melihat jemaah wanita di sekeliling, juga ramai. Sesuatu yang aku tak pernah duga aku diberi peluang berdiri antara mereka. Alhamdulillah. Indahnya Islam, Indahnya Iman, Indahnya Ihsan.

Tazkirah favourite :

  • Bila Syaitan diikat,Jangan biarkan benih 'mereka' melekat.Semoga Ramadhan kali ini memberi wajah & sinar baru utk kita. InsyaAllah. :)
  • Reading the Qur'an with our whole heart & be with Allah- there is bless & nikmat from Him. Subhanallah. :')
  • Ustaz ingatkan Allah melarang mempersenda2kan & memperolok2kan org lain. Lagi2 kalau memberi gelaran yg mengaibkan. Sebab mungkin org tu lbh baik dr kita. Minta maaf banyak2 kalau pernah tersilap kata. Semoga Ramadhan kali ni lbh dpt menjaga lidah. Aja aja mujahadah! :')Astaghfirullah.



Dikelilingi mereka yang mencari cinta hakiki,
majlis ilmu dipenuhi,
untuk dijadikan bekalan diri,
meningkatkan benteng iman dihati,
agar bertemu cinta sejati,
yang hanya milik Ilahi.
:')
semoga istiqomah setiap hari.
walau bukan bulan Ramdahan yg dijalani.


Sunday, 5 August 2012

HARTA KITA :')

Bismillahirrahmanirrahim...

" Wahai manusia! Jika kamu meragukan hari kebangkitan, maka sesungguhnya Kami telah menjadikan kamu dari tanah, kemudian dari setetes mani, kemudian dari segumpal darah, kemudian dari segumpal daging yang sempurna kejadiannya dan yang tidak sempurna, agar Kami jelaskan kepada kamu; dan Kami tetapkan dalam rahim menurut kehendak Kami sampai waktu yang sudah ditentukan, kemudian Kami keluarkan kamu sebagai bayi, kemudian (dengan beransur-ansur) kamu sampai kepada usia dewasa, dan diantara kamu ada yang diwafatkan dan ada pula di antara kamu yang dikembalikan sampai usia sangat tua (pikun), sehingga dia tidak mengetahui lagi sesuatu yang telah diketahuinya."
-Al-Hajj : 5-

Alhamdulillah, Allah izinkan aku bersama 3 lagi hawary mengikuti program yang dianjurkan oleh club JKQ. Terima kasih habibati Fareha..sudi mengajak kami yang dari club lain. Hee.

4 Ogos 2012. Sabtu.
Lawatan ke PUSAT KEBAJIKAN SITI NOR AINI (warga emas), KAJANG, SELANGOR.

Bila Fareha mesej beritahu details dan satu perkataan yang membuatkan aku musykil.. 'atok-atok'. Err..nenek-nenek tak ada ke? Nama pusat pun dah menggambarkan hawa, tapi? Ok. Menanti dengan penuh  curiga pada hari kejadian.

Alhamdulillah sampai sana dengan selamat. Dari dalam bas, aku mencuri pandang ke rumah yang dimaksudkan. Betul ke? Turun bas dan berkumpul di hadapan pagar untuk briefing dari PM JKQ.
Telinga yang ditadah tidak betul-betul diberikan fokus sebab mata melilau memerhatikan keadaan rumah. Tangan tiba-tiba menggenggam erat tangan hawary disebelah. Be honest, I'm afraid! Bukan takut sebab melihat penghuni rumah istimewa tu, tapi takut tak mampu kawal perasaan. =.='

Sesi beramah mesra.
Aku dan hawary aku memilih untuk merapati seorang pakcik yang berbaring di atas katil, disangkanya tidur, mungkin dia perasan, so dia bangun. Serba salah tiba-tiba. Hawary mula menyoal. Namun memandangkan kesihatan pakcik itu tidak mengizinkan dan mempunyai masalah suara, perbualan kami terbatas. Tapi, pakcik tu nak juga cuba beramah mesra dengan kami. Ya Allah.

Berpindah angin ke luar rumah. Memerhati pakcik-pakcik lain. Ada yang duduk di kerusi roda, ada yang memegang tongkat, ada juga yang duduk di sofa. Ada pakcik yang ramah bercerita, berkongsi rasa, berkongsi nasihat, berkongsi pengalaman.

Seorang pakcik yang suka bercerita, suka juga memberi nasihat, ada juga tazkirah sebagai selingan. Subhanallah.
" Jangan derhaka kepada mak ayah kita".
Itu je yang dapat tangkap sebab aku pun datang last minit.

" Dan Tuhanmu telah memerintahkan agar kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang diantara keduanya atau kedua-duanya sampai usia lanjut dalam pemeliharaanmu, maka janganlah engkau mengatakan kepadanya perkataan 'AH' dan janganlah engkau membentak keduanya dan ucapkanlah kepada keduanya perkataan yang baik."
-Al-Isra' : 23-

Mata mereka adalah kelemahan aku. Ya Allah,  Mata tua, tersembunyi rahsia. Terlihat air mata bergenang dalam kelopak mata tua. Mata yang menghala ke jalan raya...Ohh..dimanakah waris penghuni-penghuni rumah ini!?

Aku kagum dengan seorang pakcik ni. Hanya dia saja yang kopiah dikepala. Pakcik puasa. :) Semasa kami duduk di lantai berhadapan dengan katil pakcik ni untuk siapkan beberapa tugas, pakcik ni duduk memerhati. Tiba-tiba wajahnya bertukar. Pakcik pening kepala. Dia bertakbir. 2 sahabat yang duduk berhampiran pakcik tu membantu pakcik untuk baring berehat. Mataku merenung wajahnya. Alangkah terkejutnya aku bila bacaan surah Yassin meniti di bibir pakcik itu. Allah! Besarnya kuasaMu. Dengan usia sebegitu, masih mampu mengingati ayat-ayat cintaMu. Mengherdik diri sendiri yang cuma menghafal hanya ayat hadapan. Malu dengan pakcik. Ya Allah, mungkin aku tersilap bertanya..atau tak patut ditanya tentang hal itu.. " Saya baru lagi kat sini, ANAK MAI DATANG HANTAR." Allah, ayat terakhir bagai menyiat hati. But how and WHY?!!

Aku pun tak berani nak mencela sikap waris-waris mereka yang membuang mereka tanpa perasaan. Kalau pakcik-pakcik ni tahu mereka akan DIPINGGIRKAN dan DIBUANG bila tua, adakah mereka masih akan memelihara anak-anak mereka bagai menatang minyak yang penuh? Kita manusia, hanya hambaNya, tidak tahu masa hadapan yang masih menjadi rahsia. Bila hati digumam rasa kesal..Teringat pesan Bonda tersayang " Tak apa..ALLAH ITU MAHA ADIL". Tak jadi nak kuruskan puasa hari itu.



Senyuman mereka..Subhanallah! Memberi seribu rasa dalam hati aku. Aku harapkan kedatangan kami dapat menghilangkan sedikit rasa sunyi mereka.

Sakit Sedih mereka tiada siapa yang tahu. Makan minum mereka bukan disuap oleh tangan darah daging sendiri. Sedihnya!

Bila demam sikit je bukan teruk mana pun Emak Ayah akan buat macam-macam nak redakan panas. Dipaksa makan panadol, minum adem sari, minum 100plus...nak apa je semua dapat masa tu. Even tak sakit pun masih dapat apa yang mahu. Bila aku mengadu tentang kesihatan diri kepada Emak Ayah, macam-macam mereka hulurkan ubat sebagai bekalan, tak kira semahal apa pun ubat tu..tak setara dengan nilai kasih sayang mereka untuk melihat anak mereka sihat. Bila balik bercuti dari Uia, mereka akan bertanya perubahan aku. " Kenapa kulit lebam tu?" Allah..tajamnya penglihatan mereka. Sekecil-kecil perubahan pun tahu. Itu bukan lebam, hanya bekas kulit sensitif. Mulalah mereka risau dan banyak tanya tentang pemakanan aku kat sana. Aku pun tak tahu..benda tu kadang-kadang datang tak beri salam. Kulit aku yang sangat sensitif merah-merah dah jadi biasa bila dengan roomate aku. Kadang-kadang tak dapat ubat, tapi dapat marah, lagi-lagi dengan partner aku tu. -.-"

Bila nak mengadu..nak bercerita..tinggal menekan butang hijau, panggilan disambung kepada Emak Ayah. Tapi pakcik-pakcik ni? Nak tekan butang nombor pun mungkin tak tahu nombor anak macam mana nak disambungkan ke Anak-anak?

Tiba-tiba terfikir hari raya! Macam mana? Siapa jenguk? Anak-anak mereka? Alhamdulillah kalau ya. Kalau tak??



 Dr. Abdullah pun bercerita..kita hidup kat dunia ni menumpang saja. Kita lahir..Mak ayah kita besarkan kita. Banyak berkorban. Bila dah dewasa, pergi kerja kat bandar..tinggal kat bandar. Bila balik ziarah ibu bapa? Setahun sekali..itu pun Hari Raya! Kadang-kadang balik tu cakap je nak makan apa, mesti Ibu masakkan..sehari dua kat rumah, nak balik bandar balik..kita tengok Ibu Ayah kita hilang..sembunyi kat bilik, sapu sampah kat luar..sebenarnya mereka tak nak anak-anak diorang balik. Bila dah tua, mereka mahukan kasih sayang je dari anak sebenarnya. Bukan wang ringgit. Kadang-kadang mereka terpaksa pura-pura sakit sebab rindu nak tengok anak balik. Adik-adik kat sini, jangan buat macam tu ya. Hargai ibu ayah kita. :')

Aku : Mak..Ayah..Fada nak balik.
Jiwa : Nak balik ya balik...

Aku : Ayah..tak rindu kat Fada ke?
Ayah: Rinduu..tapi nak buat macam mana, belajar jauh..kene faham.
Aku : Ayah...Fada nak bercinta boleh?
Ayah: ....Ya boleh..tapi cari yang beragama.
Aku : Ermm..tak nak lah. Beragama ramai, tapi yang FAHAM agama susah nak dapat, ayah.
Ayah: Ayah tak kisah kalau ada yang terbaik untuk Fada, ayah terima...
Aku : Haa..yang terbaik tu lah yang tak akan ajak anak ayah buat maksiat! Maknanya NO FLIRTING2 kat anak ayah. Kalau betul niat baik, kenelah mengurat Ayah dengan Mak. Kan?
Ayah: Hehe..ok. Belajar betul-betul la kalau macam tu.
Aku : InshaAllah..doakan Fada jadi anak solehah, Allah jaga...lepastu..
Ayah: Apa?
Aku : Dapat menantu yang pandai sembelih ayam. hahaha.
Wooo..bila ayah sambung buat lawak memang kalah aku. -.-"

Mak..by hook or by crook Fada nak juga berbual dengan mak even mak kerja. Kadang-kadang balik kelas nak ada 'kawan' alam maya bercakap dalam telefon. Biar mak penat dengar, biar kredit Fada habis, asalkan hati lega gembira. :')
Ayah..nak selalu dengar suara romantik, lembut dan manja ayah bila Fada kat Uia ni. Bila Fada telefon, ayah angkatlah jangan tidur...
ILYSM mak ayah! <3

" Ya Tuhanku, anugerahkanlah aku ilham untuk tetap mensyukuri nikmatMu yang telah Engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan agar aku mengerjakan kebajikan yang Engkau redhai; dan masukkanlah aku dengan rahmatMu ke dalam golongan hamba-hambaMu yang soleh."
-An-Naml : 19-

wassalam.

Thursday, 2 August 2012

BERSYUKURLAH :')

Bismillahirrahmanirrahim.

Berjalan tanpa partner- itu aku untuk sem 3 ni.
Kadang-kadang innocent je rasa bila jalan sorang-sorang.
Perasan!

Beberapa hari yang lalu, lepas habis kelas, aku pun singgah ke kiosk Econs untuk membeli..err..topup! Bukan makanan! Puasa kottt..
Then, ada seseorang yang semangat melambai-lambaikan tangan kat aku. Aku pun macam biasa pandang tanpa rasa bersalah. Hei, ok. Kene tegur sebab tak sedar diri dah rabun tapi tak pakai cermin mata.
Disebabkan kitaorang dah lama tak jumpa dan berbual..

So, mula story mory.

Fahada.
Pernah tak dengar cerita tentang 2 orang pemerintah ni? Seorang pemerintah ni zalim, seorang lagi baik sangat. Bila Allah beri sakit kepada 2 pemerintah ni, datanglah tabib untuk merawat. Then, tabib tu kata cuma ada seekor ikan ni je yang dapat sembuhkan penyakit tu. SEEKOR saje. Achaner tu? Pemerintah tu pun pergi cari..tapi yang dapat ikan tu si pemerintah yang zalim. Malaikat pun tanya Allah..kenapa pemerintah yang zalim tu dapat? Allah kata sebab dia pernah buat satu kebaikan, Aku pun nak balas balik supaya bila kat akhirat nanti dah tak ada kebaikan yang dapat dikira. Aku tak beri ikan itu kepada pemerintah yang baik sebab Aku nak hapuskan dosa-dosanya bila dia sakit. Supaya bila di akhirat nanti, dia dapat masuk ke Syurga tanpa dosa untuk dikira. Subhanallah. :')

Fahada.
Tahu tak bila kita sakit Allah hantar 4 malaikat?
Malaikat pencabut seri wajah, Malaikat pencabut selera makan, Malaikat pencabut kecergasan dan Malaikat pencabut dosa. Bila Allah sembuhkan sakit kita, Allah akan suruh keempat empat Malaikat tu pulang kan balik apa yang diambil kecuali Malaikat Pencabut DOSA je yang Allah tak bagi pulangkan apa yang diambil. Bila Allah beri kita sakit, tergugurlah dosa kita. Subhanallah. Sayangnya Allah kat kita. Allah baik sangat dengan kita sebenarnya.

Fahada,
kita pun tak boleh cakap makanan tu tak sedap, Nabi SAW pun kalau baginda tak nak makan, dia tolak dengan cara baik tanpa mencela makanan tu. Sama juga untuk perkara-perkara dan benda-benda lain. Semua ni nikmat Allah bagi. Sikit je kita bersyukur. Sama-sama kita doa supaya kita sentiasa bersyukur atas nikmat yang Dia bagi ya. :)

Sahabatku,
perjumpaan yang tak disangka even pun hanya lebih kurang 15 minit bersama kalau tak silap, kau dah beri sesuatu yang berharga untuk aku. Allah dah aturkan perjumpaan kita hari itu untuk kau beri peringatan indirectly tentang bersyukur kepadaNya. I'm proud of you. Sentiasa peka dengan teguran Allah. Sentiasa bersangka baik dengan Allah, yang kadang-kadang manusia sering alpa. Astaghfirullahal'azim. Kalau boleh aku ingin selalu bersama agar dapat menegur aku yang sering leka. Sebaris nama indah identiti diri memang sepadan dengan diri kau. :)
Jazakillah khair habibati.
Ma'assalamah.



"  Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu memaklumkan, " Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya Aku akan menambah (nikmat) kepadamu, tetapi jika kamu mengingkari (nikmatKu), maka pasti azabKu sangat berat."
-Surah Ibrahim : 7-



Wassalam.

Friday, 27 July 2012

HATI YANG PUASA

Bismillahirrahmanirrahim.

Kalau kita kata kita puasa, kita tak makan, kita pun tak minum.
Itu, bentuk fizikal luaran sahaja yang kita nampak.
Erk. Sebab puasa tu kan menahan diri dari lapar dan dahaga. SAHAJA ke?

Kalau kita kata HATI kita yang puasa...
Maca mana pula?
Ada ke hati yang puasa?
Allah, bila ustaz kongsikan semalam
Rupa-rupanya, bila kita kata kita puasa, hati kita pun perlu ditarbiyah untuk sama sama berpuasa.
Bila kita puasa, tapi masih berani buat maksiat..betul ke kita puasa?
Bukan ke puasa tu dapat menundukkan hawa nafsu?
Wallahu'alam. Itu urusan manusia dengan Dia.

InsyaAllah, kat sini akan dikongsikan apa itu hati yang berpuasa.

HATI YANG BERPUASA.

1) Hati yang perlu menahan & mencegah daripada segala bentuk syirik.
Misalnya ragu ragu dengan janji Allah, ragu ragu dengan Al-Quran. Perlulah kita semak balik sayang kita terhadap Allah tu tinggi ke tak. Berusahalah membuang perkara-perkara yang boleh menganggu gugat cinta kita terhadapNya.

2) Meninggalkan segala bentuk niat-niat yang buruk. Allah tak suka, orang pun benci.

3) Menjauhkan bisikan-bisikan jahat di persekitaran. Bila ustaz cakap juahkan diri daripada benda-benda yang lagho, yang membawa kita kepada lalai contohnya laktop, televisyen...kawan yang tak membantu kita ingat Allah.

4) Tidak mengikuti keinginan. Biasa..makan atau tidur secara berlebihan dari yang sepatutnya.

5) Menjauhi penyakit-penyakit hati.

6) Meninggalkan segala bentuk kebiasaan buruk. Ustaz beri contoh...students..biasanya bila nak belajar tu MALAS, lemah sangat..so, kenelah rajin-rajin dan tekun. Kan mak ayah hantar U utk belajar. -.-" Seriously terasa.

7) Adakah dunia itu telah masuk ke dalam hati kita dan menipu kita? Wallahu'alam. So, kene jagalah.



Bila jiwa yang bersih ===> Menimbulkan amalan yang bersih ===> Menjadikan Istiqomah.



Manusia yang selalu mengingati Allah, jiwanya akan menjadi tenang. Itu. Janji Allah.

" Wahai anak Adam, jika engkau mengingat Aku dalam dirimu, maka Aku akan mengingatimu dalam diriKu."
( Riwayat Ahmad)

Subhanallah. Sweetnya Allah.
Bila kita ingat manusia, belum tentu manusia tu pun ingat kita. Kan?

Ustaz pun menyarankan agar lepas solat, kita kene renung roh kita.
Fada..kita mana boleh nampak roh kita.
Memanglah..tapi maksudnya kat sini..merenung amalan-amalan yang akan kita jadikan bekal untuk ke sana nanti. :)



Untuk tazkirah yang kedua dan di conduct dalam English, even pun sebenarnya isi kandungan tazkirah tu sama..tapi ada juga menangkap isi lain.

Humble will make you closed to Allah.
Read the Qur'an and make Tahajud and do the Qiyam will make our heart strong and help to be a good Muslim. insyaAllah.
We have a lots of models in Islam that can be follow through their ibadah like para sahabat.
Always have a good faith to Allah.
Reading the Qur'an with our whole heart and be with Allah- there is a bless and nikmat from Him. Subhanallah. :')




" Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan iman dan mengharap pahala dari Allah, ia akan diampuni dosa-dosanya yang telah lalu."
-HR.Imam Bukhari-

MasyaAllah. Siapa yang tak nak kan bila dosa-dosa diampunkan Allah.
Tak kan masih nak berlumba-lumba buat perkara dosa?
Jom. Rebut peluang ni.
Mak Ayah kita mestilah sayang kita, tapi Allah lagi lagi lagi sayang kita.
Kalau Dia tak sayang..Dia tak kan maafkan segala dosa-dosa kita yang kita sedar atau pun tak bila buat.
Pintu taubat pun terbuka luas sebelum nafas di kerongkong dan hari kiamat berlaku.
Bonus bila menjelang bulan Ramadhan yang mulia ni.
Macam-macam ganjaran Allah offer.
Tak kan kita nak zalim diri sendiri lagi. Kan?
Tepuk dada tanya iman.


Semoga bulan Ramadhan kali ni kita dapat mentarbiyahkan diri dan rohani untuk sama-sama berpuasa.
Kurangkan ke'lagho'an, tingkatkan amalan.
Semoga puasa kita diterima Allah dan menjadi bukti kat padang Mahsyar nanti.
InsyaAllah.
:)


Perkongsian untuk diri sendiri utamanya dan si penjenguk yang sudi membaca.
Jazakallah khair.